Jdi na obsah Jdi na menu


 

img_4655_a.jpg

 

Karamel připravíme tak, že nasypeme nejlépe do nerezového kastrůlku asi 10 - 15 dkg krystalového cukru, zalijeme ho zhruba 1,5 dcl vody, aby byl cukr zcela ponořen. Na plotně vaříme za stálého míchání, až začne mít cukr sirupovitou konzistenci, tvoří bubliny a začíná měnít barvu. Jakmile začne hnědnout, stáhneme a zchladíme ponořením kastůlku do studené vody. Přitom stále mícháme. Karamel by měl mít konzistenci medu a tvořit pramínek, jako když nabíráme med. Na předem připravený pečící papír pak vidličkou nebo lžící tvoříme různé ornamenty (mřížku, krouceniny). Můžeme také kápnout kapku karamelu na papír a ten pak přeložit, aby se nám hmota roztekla a obtiskla i na druhou půlku papíru. Tím vytvoříme celistvá, nepravidelná "karameloví zrcátka". V této fázi pracujeme však dosti rychle, karamelová hmota, jak známo rychle tuhne.

Ukázku, jak by měla práce s karamelovou hmotou vyúadat můžete vidět na přiloženém videa

Až se Vám bude práce s karamelem dařit, můžete se pustit do složitějších kreací - viz. videa :-)

 

 Pokud byste chtěli karamel tmavší, je možné dát místo vody černou kávu. Zajímavého efektu zvláště při tvorbě mističek na zmrzlinu by šlo určitě dosáhnout i obarvením vody, v níž se cukr vaří potravinářským barvivem. To, ale vyzkouším příště :-)

K připojeným komentářům, v nichž se objevují pochybnosti o přidání vody do karamelu, přikládám video, na němž je vidět postup:

 

 

Náhledy fotografií ze složky Karamelové ozdoby

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Vlasta - Dnes jsem vyzkoušela,,,,,

17. 9. 2013 16:32

dopadlo to výborně,,,,do hrnce sem pak dala vodu a trošku povařila a vše pustilo. Děkuji za recept.

ludka - zúfalstvo :(

2. 2. 2013 22:35

no ja som zúfala, spotrebovala som už asi viac ako pol kg cukru (4x) a nepodarilo sa mi to, ani mi to nechce zmeniť farbu. len ku koncu to zhrudkovatie a stvrdne v hrnci, a to som robila podľa návodu. kde robím chybu?????????
a tak jednoducho to vyzerá...

ludka - Re: zúfalstvo :(

9. 3. 2013 10:01

asi sa odpovede nedočkám, či?

ANDIE - blbost

1. 2. 2013 18:04

To neni karamel ale paleny cukor..to len vsetci to volaju karamel

MIchaela - Karamelové ozdoby

15. 1. 2012 20:24

Nádherné, jednoduché, myslím, že to vzbudí hodně pozornosti. Jen ted nevím, co s tím kastrolem po vaření:-) Ale určitě díky za tip. Budu dále experimentovat.

Odpověď Michaele - Re: Karamelové ozdoby

19. 11. 2012 18:58

Kastrol necháte jednoduše odmocit. Zaschlý karamel se odmočí a rozpustí. Pokud jste nepřipálila, je vše v pořádku a hrnec jako nový :-)

Jarča - Blbost

19. 4. 2012 16:25

No nevím při vaření karamelu tam dávat vodu a nakonec to zchladit ve vodě - to má jediný výsledek, karamel se vám přilepí v hrnci, pokud se podaří ho vůbec udělat.
Karamel vždy bez vody.

JItka - Re: Blbost...opravdu?

19. 11. 2012 18:54

Vodu do karamelu dáváme právě proto, abychom docílili sirupové konzistence. Musíme při vaření hlídat. Bez vody se karamel téměř vždy ztvrdne, naschne na hrnci a obvykle se připálí. Přikládám ještě jedno video, v němž vidíte, jak postupují cukráři při přípravě karamelu na ozdoby

holka - karamel

3. 12. 2011 9:52

prosím mám dát karamel do mrazáku ,aby stuchnul?

dado shin - tahanie karamelu

4. 10. 2011 12:13

skvele delate klucii... jen taaak dal ste pochvaleny!!! super... ♥

Eva - Super nápad a skvělé provedení

23. 5. 2011 12:00

Moc se mi to líbí, dobrá inspirace - hned vyzkouším ozdoby s dětmi. A taky jsou moc krásné ty hranaté talíře, kde jste je koupila? Našla jsem je na http://www.4-gastro.cz/cz/porcelanova-rada-arno jsou to ony?