Jdi na obsah Jdi na menu

Svatební koláčky

12. 5. 2010

Obrazek


Některá nevěsta si nechá připravit svatbu na klíč, včetně svatebních koláčků. Kupované od profesionálních cukrářů nebo pekařů nejsou sice špatné, ale kouzlo domácího pečení je nenahraditelné.  Koláčky dáváme, spolu s cukrovím do výslužek pro svatební hosty a pro přátele. Pečeme je zpravidla těsně před svatbou, zhruba 1 týden až 3 dny před. Obvykle peče maminka nevěsty, ale můžeme se domluviti jinak. Na samotné pečení se pak sejde parta kamarrádek nevěsty nebo pomocnic ze sousedství. Nevěsta by neměla péct koláčky na svou svatbu, ale tato pověra se u nás tak úplně vždy nedodržuje a stejně tak, jako pečení a zdobení cukroví, je i pečení koláčků jeden z běžných předsvatebních rituálů.
Receptů na svatební koláčky je mnoho. Někdo chce koláčky maličké, někdo větší. Někde se pečou šátečky, někde kulaté. Vždy se, ale snažíme, aby ty naše byly nejlepší. Několik receptů nabízím také zde:


***

Svatební koláče I.

80 dkg polohrubé mouky (může být také až z jedné poloviny hladká)
50 dkg tuku (25 dkg stoprocentního - Omega apod. + 25 dky másla)
4 žloutky
1/4 l mléka
6 dkg droždí
2 lžíce pískového cukru
špetka soli

ObrazekNejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka nadrobíme droždí a přidáme trochu cukru. necháme vzejít. ObrazekTuk /máslo a stoprocentní/ necháme nejdříve ztuhnout, ztuhlý nastrouháme do mouky, přidáme žloutky a kvásek a zpracujeme těsto. Nenecháváme kynout. Ukrajujeme malé kousky, z nichž uválíme kuličky, které poté zploštíme a rozložíme na plech. Do malých placiček uděláme důlek a  koláčky nejprve potřeme rozšlehaným vejcem. Poté naplníme některou z náplní (tvarohová, povidla, maková, ořechová). Pečeme v přdehřáte troubě zhruba na 175 stupnů asi  15 minut. Hotové, ještě vlažné, potřeme rumem a obalujeme ve vanilkovém cukru.



***


Svatební koláče II.

1 kg hladké mouky
60 dkg  másla
6 žloutků
1 vanilkový cukr
10 dkg cukru
10 dkg droždí
10 lžic mléka

ObrazekNejprve si připravíme kvásek - do vlažného mléka nadrobíme droždí a přidáme trochu cukru. necháme vzejít. Ze všech surovin zpracujeme těsto. Nenecháváme kynout. ObrazekUkrajujeme malé kousky, z nichž uválíme kuličky, které poté zploštíme a rozložíme na plech. Do malých placiček uděláme  důlek a koláčky potřeme nejprve  rozšlehaným vejcem. Poté naplníme některou z náplní (tvarohová, povidla, maková, ořechová). Pečeme v přdehřáte troubě zhruba na 175 stupnů asi  15 minut. Hotové, ještě vlažné, potřeme rumem a obalujeme ve vanilkovém cukru.


Obrazek

                                                  Množství z jedné dávky


***


Svatební koláče III.

50 dkg polohrubé mouky
250 g tuku Omega
2 vejce
1/8 l mléka
2 dkg cukru
7 dkg droždí

Postup stejný jako u svatebních koláčů č. I.

Obrazek

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Veronika - Náplně?

10. 8. 2011 11:39

Dobrý den,
recept na náplně ke koláčkům nemáte? :-)

kh - Koláčky - zmražení

22. 5. 2011 13:18

Dobrý den,
nezkoušeli jste koláčky z některého receptu zamrazit? Že bych si je postupně pekla do mrazáčku, ať toho pak nenám tolik najednou... Děkuji a přeji hezký zbytek neděle, Katka H.

Jitka - Re: Koláčky - zmražení

9. 7. 2011 18:22

Katko, omlouvám se za opožděnou odpověď. Asi už Vám je teď k ničemu, ale koláčky zamrazit lze jako prakticky každé pečivo. Jsou po rozmražení vcelku dobré, ale čerstvé jsou samozřejmě mnohem lepší :-). Jitka