Jdi na obsah Jdi na menu

Minimedovníčky

 

minimedovníčky

 

 

Suroviny:      350 g hladké mouky

                   100 g moučkového cukru

                    80 g másla

                     2 lžíce medu

                   1/2 lžičky jedlé sody

                   1 vejce, 2-3 lžíce mléka nebo vody
Postup:

Ve vodní lázni rozehřejeme med, máslo a cukr. Pak přidáme vejce  a mícháme tak dlouho, až začne směs houstnout (připravujeme při kontrolované teplotě jako například klasický žloutkový krém). Poté hrnec odstavíme, přidáme sodu  a znovu mícháme ve vodní lázni. Po přidání sody směs rychle houstne a sává se krémovitější. Sundáme z ohně, necháme trochu zchladnout a vmícháme mouku. Vypracujeme těsto, které zpočátku vypadá trochu jako drobenka, poté přidáváme vodu a vypracujeme vláčné těsto. Nesmí lepit, aby se dobře vyvalovalo. Na hladkou moukou posypaném vále těsto ještě propracujeme, aby bylo hladké a nelámalo se. Necháme cca 2 hodiny odpočinout. Poté vyválíme  a vykrajujeme kolečka  cca 3 cm velká. Upečeme jako perníčky (180°, 10 min.). Vychladlá kolečka slepujeme karamelovým krémem (např. ze Salka), ten naneseme i na povrch a vytvarujeme bochánky, které obalíme v medovníkové strouhánce. /tu si připravíme rozemletím části upečených koleček, obvykle však stačí, množství, které získám tíám, že z poslední várky upeču odkrojky těsta/.

Na vršek můžeme použít různé ozdůbky z čokolády nebo marcipánu, které přilepíme troškou krému nebo cukrářským "lepidlem"

vánoční cukroví minimedovníčkyvánoční cukroví minimedovníčkyimg_7201.jpgmedovnicky.jpg